vr18082017

Back Voorpagina Cultuur Magazine over kunst, cultuur en uitgaan Exposities in Oost

Chinese en Nederlandse 'Outsider Art' vergelijken en bewonderen

Outsider Art Museum China

In het nieuwe Outsider Art Museum is een omvangrijke tentoonstelling te zien met Chinese en Nederlandse Outsider Art. Ruim tweehonderd buitengewone werken van Chinese en Nederlandse Outsider-kunstenaars bieden het publiek de unieke kans om deze vorm van kunst uit beide landen te vergelijken en te bewonderen. Het Outsider Art Museum (OAM) is gevestigd in de Hermitage.

Outsider Art is kunst buiten de gebruikelijke kaders en de stroom creativiteit kun je niet indelen in de hoofdstromingen in de kunst. Vaak leven en werken de kunstenaars op de rand van de samenleving. Door hun sociaal-economische omstandigheden vinden zij moeizaam aansluiting en erkenning. Daar komt langzaam verandering in, onder meer door de komst van het Outsider Art Museum.

Veel overeenkomsten
Hans Looijen is directeur van het Outsider Art Museum. Hij kwam in 2012 voor het eerst in aanraking met Chinese Outsider Art en was meteen gegrepen. 'Ik ontdekte veel overeenkomsten', legt hij uit. 'Monsters, dreigende figuren, maar ook wervelende cijfers en gekraste patronen zoals ik ze ken uit westerse Outsider Art. Dankzij deze gezamenlijke Chinees-Nederlandse tentoonstelling van Outsider Art zijn we in staat om ons in deze intrigerende werken te verdiepen. Wereldwijd volgen Outsider-kunstenaars hun innerlijke stem: verwijderd van gebaande paden trekken de makers je mee in hun rijke belevingswereld.'

Bijzondere spirituele wereld
Hartstocht, religie en macht, maar ook lichaam, natuur, dromen en nachtmerries: de tentoonstelling is ingedeeld in zeer diverse thema's waarin je opvallende vergelijkingen kunt maken, zoals tussen het werk van de Chinese Yang Min en dat van de Nederlandse Jannemiek Tukker. Beide kunstenaars laten een bijzondere spirituele wereld zien. Met 'bewegende' parallelle en gestructureerde lijnen tonen ze een abstracte werkelijkheid. Hun fantasiewereld neemt het gehele papier over.

Outsider Art Museum China

Aankopen van OAM
Tot de topstukken behoort het werk van Wu Meifei. Op een bijna meditatieve manier maakt hij gebruik van stippen waaruit geleidelijk een voorstelling ontstaat. De precisie van deze techniek illustreert dat Outsider-kunstenaars internationaal dezelfde taal spreken. Het werk Metamorfose van Zhou Huiming (1954) is aangekocht voor de collectie van het Outsider Art Museum en kan worden beschouwd als sleutelwerk in zijn oeuvre. Zijn werk heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van bedreigende naar meer fantasierijke beelden, in een Dalí-achtige stijl waarmee hij uiting geeft aan zijn droomwereld. Bijzonder is ook het werk van Guo Fengyi (1942). Zij wordt geprezen als een van de belangrijkste kunstenaars in de geschiedenis van Outsider Art en was vertegenwoordigd op de Biennale in Venetië in 2013. Haar werk kenmerkt zich door fijne lijntekeningen van draken, feniksen en gezichten.

Wijnand de Vries en Piet Schopping
Een groot talent in de Nederlandse Outsider Art is Wijnand de Vries (1973). Met zijn ruige expressionistische lijnen creëert hij beelden van verschillende culturen en de wereld van de natuur. In 2011 won Wijnand de Vries de tweede prijs bij de Special Awards, de belangrijkste Nederlandse prijs voor Outsider-kunstenaars. Verder is er opvallend werk van Rob Morren (1968) die werkt in een unieke, decoratieve stijl, en van Piet Schopping (1955), die wordt geroemd om zijn fantastische lijnvoering.

Groeiende belangstelling Outsider Art
Na de Eerste Wereldoorlog komt Outsider Art volop in de belangstelling. Psychiater Hans Prinzhorn (1886-1933) publiceert in 1922 zijn boek ‘Die Bildnerei der Geisteskranken’ met een grote collectie werken van mensen uit psychiatrische instellingen. Veel kunstenaars laten zich hierdoor inspireren, onder wie Salvador Dalí, Karel Appel en Asger Jorn. Later komt Jean Dubuffet (1901 - 1985) met de term ‘Art Brut’, wat ‘rauwe kunst’ betekent. De Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal lanceert in 1972 de term ‘Outsider Art’. In 2013 zorgt de Biënnale in Venetië voor een doorbraak van Outsider Art in de internationale kunstwereld.

De expositie China in Het Outsider Art Museum is te zien tot 5 juni. Het muzeum is gevestigd in de Hermitage, Singel 51.

 Outsider Art Museum China

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 

 

 

 

Alle exposities op een rij vind je in het  Expositie Overzicht

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |